Nederlands Silent Film Festival

Musici

DAAN VAN DEN HURK

Filmpianist en componist

GABRIEL THIBAUDEAU

Componist, pianist en dirigent

MEG MORLEY

Piano, filmpianist en componist

WILMA THALEN

Violiste

MAUD NELISSEN

Klassiek piano, filmpianist en componist

ELIZABETH-JANE

Harpiste en componiste

EMMA VAN DOBBEN

Multi instrumentalist

RICHARD SIEDHOFF

Filmmuzikant en componist

DAAN VAN DEN HURK

Daan van den Hurk (*1987) is filmpianist en componist. Hij studeerde klassiek piano, jazz en compositie aan het HKU Utrechts Conservatorium. Na het volgen van een masterclass filmbegeleiding tijdens het Pordenone Silent Film Festival is hij zijn carrière gaan wijden aan het begeleiden, promoten en onderzoeken van stille film. Hij is sinds enkele jaren eén van de vaste musici van het Pordenone Silent Film Festival en Bristol Slapstick Festival en speelde hij op vele internationale filmfestivals waaronder Il Cinema Ritrovato, Locarno Film Festival en Istanbul Silent Film Days. Ook werkt hij veel samen met het Eye Filmmuseum, o.a. voor de muziek van THE BRILLIANT BIOGRAPH (2020). In 2017 richtte hij met de Stichting Zolderkamertjesklassiek het Nederlands Silent Film Festival op. Daan is aan de HKU verbonden als docent klassiek piano, improvisatie en muziektheorie.

FRANK VAN DER STAR

Frank van der Star is een drummer die het onbekende zeer zeker niet uit de weg gaat. Zo is hij in zijn muzikale carrière overal en in iedere stijl wel te vinden geweest.
Van de kleine club, tot het grote stadion, van Jazz en Sing & Songwriters tot aan de Heavy Metal, en sinds jaar en dag ook te vinden bij het NSFF. 
Een fantastisch mooi muzikale uitdaging en nieuwe liefde. Altijd vereerd hier weer met deze top muzikanten fantastisch mooie films te mogen begeleiden. 

GABRIEL THIBAUDEAU

De Canadese componist, pianist en dirigent Gabriel Thibaudeau is de aangestelde pianist voor stomme films in La Cinémathèque Québécoise sinds 1988. Thibaudeau’s werk omvat muziek voor balletten, de opera, kamermuziek en verschillende orkestcomposities voor stomme films. Zijn werken worden uitgevoerd in Amerika, maar ook in Europa en Azië.

MEG MORLEY

Sinds ze in 2016 haar eerste geïmproviseerde score voor stomme film uitvoerde, speelt Meg regelmatig op verschillende internationale filmfestivals (Il Cinema Ritrovato, Netherlands Silent Film Festival, Le Giornate del Cinema Muto) en nam ze originele scores op voor verschillende dvd-releases (waaronder Hitchcock’s The Ring voor het Amerikaanse bedrijf Kino Lorber). Ze is  huispianiste voor het British Film Institute, dat haar in 2018 opdracht gaf om een partituur te componeren, uit te voeren en te touren voor het Meg Morley Trio ter begeleiding van verschillende stomme films met Mabel Normand in de hoofdrol. Ze werkt momenteel samen met de elektronische band Haiku Salut uit Derbyshire aan een score voor de Duitse experimentele stomme film People on Sunday uit 1930 voor het Flatpack Festival 2022 in Birmingham.

Wilma Thalen

Wilma Thalen studeerde viool aan het Utrechts Conservatorium, aanvankelijk bij Emmy Verhey en volgde later de zogenaamde ‘Russische Klas’ van Philippe Hirschhorn. Zij speelde jarenlang in uiteenlopende vermaarde ensembles en orkesten in binnen- en buitenland o.a het Koninklijk Concertgebouw  Orkest. Deed verschillende theater tours door Nederland met o.a. Mathilde Santing en Jenny Arean. Zij heeft al jarenlang 4 vioolklassen in Leusden Zeist, Soest en Baarn en wordt regelmatig uitgenodigd om masterclasses in de hele wereld te geven.  Verder treedt ze veel op met haar salon duo Les Fabuleuses, is ze primarius van het damessalon orkest Salut D’amour , doet erg veel verschillende studio opnames,  en gaat ze in December/ Januari ( ‘23/’24) op tournee naar China met the Amsterdam Chamber Orchestra.

In 2001 kwam Wilma’s eerste jazz solo album “Sophisticated Lady” uit waarop zij begeleid wordt door Hein van de Geyn en Bert van den Brink. Verder heeft deze muzikale duizendpoot ook medewerking verleend aan meer dan 100 opnames binnen uiteenlopende muziekstijlen variërend tussen tango- pop-zigeuner-jazz-filmmuziek en barokmuziek.

ELIZABETH-JANE

Elizabeth-Jane Baldry is een Britse harpiste en componiste die internationaal optreedt. Haar composities zijn gebruikt door ITV, de BBC en Ierse, Japanse, Deense en Canadese film, radio en televisie. Ze is de enige stomme filmharpiste ter wereld die live optreedt bij bioscoopvertoningen van vroege films. Als gepassioneerde natuurliefhebber bezit ze een magisch bos van tien hectare in het Dartmoor National Park waar ze bomen kweekt en bijen houdt.  

MAUD NELISSEN

Maud Nelissen studeerde klassiek piano in Utrecht en heeft zichsindsdien toegelegd op haar grote passie : de muzikale begeleiding van zwijgende films. Zij heeft samengewerkt met Eric James, Charlie Chaplin’s laatste muzikale arrangeur en is inmiddels een veelgevraagd muzikaal begeleidster bij verschillende filmfestivals en evenementen in (en ook buiten) Europa . Zij heeft haar eigen film ensemble ‘the Sprockets’ opgericht and treedt met hen, of verschillende andere ensembles en orkesten op in Nederland en daarbuiten. 

EMMA VAN DOBBEN

Emma van Dobben heeft zich na haar bachelor Docent Muziek in Rotterdam, toegelegd op folkmuziek op verschillende instrumenten. Tijdens de muzieklessen aan jonge kinderen gebruikt ze o.a. piano, gitaar, mandoline en ukelele. Tijdens haar Master of Music in Utrecht ging ze naar Ierland en Schotland om daar de lokale muziek te ontdekken, samen met haar accordeon.

Later, tijdens de Master in Den Haag en in Hongarije leerde ze de muziek van Midden-Europa kennen. Met haar band Lemonaki reisde ze af naar Lesbos om daar de Griekse rebetika stijl te onderzoeken.

Voor haar werk in het Archeon leerde ze draailier, rebec, lier, trommel en eenhandsfluit spelen, typische middeleeuwse instrumenten. Daarnaast is Emma ook poppenspeler en heeft haar eigen poppentheater voor kinderen.

Dit arsenaal aan instrumenten vormt een mooie aanvulling op de pianobegeleiding tijdens de NSFF.

BART SOETERS

Bart Soeters (1980) is bassist, componist en kerndocent aan het Utrechts Conservatorium. Op het NSFF is hij een vaste kracht als bassist en improvisator.

Recent richtte Bart Lemon Sharks op, een trio op het grensvlak van geïmproviseerde en klassieke muziek. Verder staat hij bekend om zijn veelzijdigheid: hij werkt(e) samen met Kaz Lux, Fay Lovski, Izaline Calister, Cello Octet Amsterdam, Born, Birgit Lewis, Jason Rebello, Lev Markiz, Lori Lieberman, Rutger de Bekker, Laura Fygi, Het Brabants Orkest, Thijs van Leer, Izak Boom, Herman Woltman, Orgel Park Amsterdam, Het Nationale Toneel, Holland Opera en vele anderen. Met Floris Verbeij bracht hij de cd Morse. uit bij Challenge Records. De Bass Sounds video’s die hij samen met Joris Holtackers produceerde zijn inmiddels enkele miljoenen keren bekeken op youtube.

Bart voltooide zijn Masterstudies basgitaar en compositie in 2006 aan de HKU en ontving meerdere onderscheidingen. De Pim Jacobs Muziekprijs ontving hij in 2005 uit handen van Han Reiziger. Hij had les van Theo de Jong, Marc van Vugt en in de VS van Victor Wooten, Marcus Miller en Clare Fischer. Als kind had Bart van jongs af aan pianoles van zijn ouders.

RICHARD SIEDHOFF

Richard Siedhoff (geboren in 1987) is een stille filmmuzikant en componist. Sinds 2008 begeleidde hij meer dan 300 stille filmklassiekers met zijn eigen composities en bedachte improvisaties op de piano en af en toe op het bioscooporgel. Hij wordt beschouwd als een van de meest gevraagde jonge talenten in zijn vakgebied. Stilistisch beweegt hij zich binnen het kader van de klassieke filmmuziek naar moderne en jazzy vormen. Hij is huispianist bij bioscoop Lichthaus in Weimar, waar hij het programma van de stomme film samenstelt. Hij is ook componist, pianist en acteur voor film, theater en cabaret. Naast talloze evenementen in bioscopen, clubs en op culturele podia, is hij een vaste gast op de ‘International Silent Film Days Bonn’, op het Film+Musik-Fest Bielefeld, op het Silent Film Festival in het Filmpodium Zürich, in de Filmmuseum München, in het Zeughaus Kino Berlin, in de Blackbox in het Filmmuseum Düsseldorf en andere belangrijke adressen van levende stille filmkunst. Hij staat ook op tal van festivals in onder meer Zwitserland, Oostenrijk, Italië, Schotland, Thailand, Zuid-Korea en China. Veel van zijn muziek is ook gepubliceerd op dvd en blu-ray. Naast andere activiteiten voor theater en cabaret schrijft Siedhoff ook stomme filmmuziek voor kamermuziekensembles en orkesten en is hij Composer in Residence bij het Metropolis Orchestra Berlin.

Richard Siedhoff is de winnaar van de eerste Duitse stomme filmprijs in 2020 voor zijn reconstructie van de originele orkestmuziek van Hans Landsberger voor “The Golem, How He Came into the World” uit 1920. Het jaar daarop verscheen zijn nieuwe compositie voor Fritz Langs “The Tired Death” vierde op het Weimar Art Festival zijn veelgeprezen première met de Staatskapelle Weimar.

Richard Siedhoff reist graag naar kleine evenementen in het subculturele gebied met zijn mobiele 16mm bioscoop en filmprenten uit zijn uitgebreide collectie. In tijden van gedigitaliseerde bioscopen hebben deze evenementen ook een onvergankelijke showwaarde en charme die in onze snel veranderende tijden vaak ontbreekt.