Nederlands Silent Film Festival
Over NSFF
Oprichter daan
Mijn loopbaan als filmpianist begon in Italië, op het Pordenone Silent Film Festival, het grootste silentfilmfestival ter wereld, waar de beste filmbegeleiders samenkomen. Ik had net mijn negenjarige studie jazz-piano, klassiek piano en compositie afgerond aan het Conservatorium in Utrecht, en was eigenlijk van plan om een carrière als concertpianist na te streven. Het lot bepaalde anders. Ik kreeg de mogelijkheid om in Pordenone te spelen, en het was daar, in Teatro Verdi, dat ik verliefd werd op de silent film.
Verliefd op de humor, avonturenverhalen, beeldschone actrices die enkel met een blik je hele wereld op zijn kop zetten. Verliefd op dat magische moment waarop het publiek in afwachting is van wat gaat komen. Het moment waarop het licht langzaam dimt, en ik met mijn grote vriend de piano klaar zit om de film tot leven te spelen.
Ik had het geluk opgemerkt te worden door de toenmalige festivaldirecteur, Chaplin-biograaf en filmcriticus David Robinson, met wie ik nog steeds goed bevriend ben en een vaste gast is van het NSFF. Dankzij hem mocht ik jaarlijks terugkeren in Pordenone, en werd ik uitgenodigd voor andere Europese festivals.
Het viel me al snel op dat een dergelijk festival in Nederland niet (meer) bestond, en ben contact gaan leggen met mensen binnen de silentfilmwereld die ik inmiddels had leren kennen. Want Nederland moest zijn eigen festival hebben!
Sinds 2018 is dat festival er: het Nederlands Silent Film Festival, dat ieder jaar groeit. Steeds meer mensen vinden hun weg naar de silent film zoals de silent film bedoeld is: met live muziek, en het vervult mij met veel plezier en trots om te zien dat onze bezoekers net zo verliefd worden als ik.
– Daan van den Hurk

Missie
In de periode tussen ca. 1895 en 1930 zijn er tienduizenden silent films geproduceerd. Hoewel begonnen als ‘plat’ volksvermaak voor op kermissen en carnavals, groeide de silent film al snel uit tot ware kunstvorm. Een medium waarbij, door middel van enkel beelden, mime en een sporadische tussentitel, volledige verhalen werden verteld. Van de meest hilarische komedies tot de grootste avonturenverhalen en hartverscheurende drama’s.
Maar de silent film is nooit echt stil geweest. Vanaf het prille begin werden de films muzikaal begeleid, vaak door een pianist of klein bandje, maar ook door volledige symfonieorkesten. De combinatie van beeld met live muziek maakt de silent film een vele malen levendiger ervaring dan de huidige geluidsfilm.
Het Nederlands Silent Film Festival (NSFF) zet zich in om de silent film met al zijn facetten in leven te houden en zijn bekendheid te vergroten. Het is belangrijk om nieuwe generaties te laten zien en beleven dat de silent film geen primitieve voorloper van de hedendaagse bioscoopfilm is, maar juist een unieke, opzichzelfstaande kunstvorm.
In samenwerking met het EYE Filminstituut, Pand P, en Parktheater Eindhoven, is het NSFF uitgegroeid tot een plek waar liefhebbers hun hart kunnen ophalen, maar ook waar een nieuw publiek kennis kan maken met honderd jaar oude juweeltjes. Tijdens het jaarlijks terugkerende festival programmeert het NSFF een zo gevarieerd mogelijk aanbod. Uiteraard is er ruimte voor de grote producties. Films die een belangrijke plaats in de geschiedenis innemen. Wat METROPOLIS (1927) deed voor science fiction, deed NOSFERATU (1922) voor horror, deden de films van Charlie Chaplin, Buster Keaton, Harold Lloyd en Laurel & Hardy voor comedy.
Maar daarnaast vertoont het NSFF ook onbekendere pareltjes. Een van de vaste programmaonderdelen is dan ook De Keuze van de Curator. De Curator Stille Film van het EYE Filminstituut krijgt ieder jaar een plek in het schema om een belangrijke, maar niet zo bekende film voor het voetlicht te brengen. En ook aan silent films van Nederlandse makelij wordt aandacht besteed.
Ook is er ruimte voor actualiteit. Hoewel het woord actualiteit misschien vreemd klinkt in deze context, worden er nog geregeld films herontdekt in (particuliere) archieven. Verloren gewaande scènes of complete films worden teruggevonden, en vele musea en andere instellingen over de hele wereld houden zich bezig met het restaureren van oude silent films.
Naast het festival, dat jaarlijks plaatsvindt in januari, organiseert en steunt het NSFF, zelfstandig of in samenwerking met partners, door het jaar heen ook andere silentfilmvertoningen. Op onze website, social media kanalen, en in onze nieuwsbrief, houden we geïnteresseerden op de hoogte van al onze initiatieven.
TEAM
Daan van den Hurk
Festivaldirecteur en artistiek leider, Programmering, Muzikale leiding
Martine Bouw
Programmering en onderzoek
Moniek Louwers
Marketing Communicatie. Ondersteuning zakelijke leiding
Imke van den Hurk
Productie
Evelien van der Kooi
Zakelijke en publiekscommunicatie
Wim Corbeij
Hoofd techniek