Nederlands Silent Film Festival

NEW BEGINNINGS

Toegangsprijs: € 12,50

Zaterdag 14 januari 2023

PROGRAMMA

NEW BEGINNINGS

TIJD

13:30 – 15:30

WAAR

Pand P, Grote Zaal Eindhoven

PRIJS

€ 12,50

MUSICI

Maud Nelissen | piano
Elizabeth-Jane Baldry | harp

ABOUT

In dit programma, samengesteld uit werk van uitsluitend vrouwelijke filmmakers, gaat over opnieuw beginnen: over een frisse start, een nieuwe kans, een onverwachte ommekeer, een opwindende verandering of een verrassend nieuw perspectief. Het brengt films samen die zowel het plezier als de groeipijnen van elk nieuw begin belichten.

Ondertiteling : Engels 

 

Grundlovsdagen, den 5 juni 1915 (1915)  Danish Film Institute (6 min)

Voor vrouwen was het verkrijgen van het algemeen stemrecht één van de meest betekenisvolle verwezenlijkingen van de vorige eeuw. In Denemarken werd al in 1915 een aanpassing in de grondwet doorgevoerd waardoor ook vrouwen hun stem konden laten gelden. De Denen waren daarmee de VS, Nederland en (het toch wel bijzonder trage) Belgïe voor. Twee vrouwen, Julie Laurberg en Franziska Gad, waren erbij om het moment op film vast te leggen.

 

The Troublesome Stepdaughters (1912) – EYE (13 min)

Regisseur en scenarist Marguerite Bertsch, die een opleiding aan Columbia University in New York had genoten, schreef deze geestige komedie, over de spanning tussen een nieuwe echtgenote en de vier dochters van haar nieuwe man uit een vorig huwelijk. Het verhaal is verrassend modern en herkenbaar en heeft zelfs een onverwachte twist in petto.

 

I’d Be Delighted To! (1932) – Yale Film Archive (12 min)

Cynthia en S.W. ‘Winkie’ Childs, twee Amerikaanse amateur filmmakers die in het echte leven ook getrouwd waren, maakten deze creatieve en speelse film over een romance die ontstaat tijdens een intiem diner. De filmakers tonen ons enkel de handen en voeten van de twee protagonisten, maar slagen er toch in om deze ontluikende liefde levendig weer te geven.

 

Themes et Variations (1928) Light Cone (11 min)

De Franse avant-garde filmmaker Germaine Dulac zag film als een bij uitstek moderne vorm van visuele expressie, waarbij emoties via beweging, ritme en contrasten konden worden weergegeven. Ze ijverde daarom voor een nieuwe film praktijk, verlost van narratieve of literaire strategieën – een ‘pure’ filmtaal dus. Haar film Themes and Variations werd ontwikkeld als een een visuele symfonie.

 

Changing Hues (1922) – BFI  (6 min)

Een nieuwe mode voor elk seizoen en voor elk budget! Deze gedramatiseerde reclamefilm voor kledingverf- en wasproducten maakt ons duidelijk dat zelfs als je jezelf geen nieuwe jurk kan veroorloven, je met een nieuwe kleur eruit ziet als nieuw. In de eerste jaren van de filmgeschiedenis werden films vaak met de hand of met een stencil-methode ingekleurd. Dit was vaak het werk van vrouwen, omdat het werk als precies en monotoon beschouwd werd, twee kwaliteiten die men als ‘vrouwelijk’ beschouwde.

 

Manden uden fremtid (The Man Without a Future) (1916) – Danish Film Institute (53 min)

De scenariste van deze langspeelfilm, Harriet Bloch, staat te boek als de eerste professionele Deense vrouwelijke scenarist. Het is een romantische, en dus géén gewelddadige, western met één van de grootste Deense filmsterren van het moment, de aantrekkelijke Valdemar Psilander. De titelheld ontdekt dat hij geen ‘gewone’ cowboy is, maar eigenlijk van aristocratische komaf is, een ontdekking die vooral op romantisch vlak verstrekkende gevolgen heeft.

KATE SACCONE

Kate Saccone is onderzoeker, editor en PhD student aan de universiteit van Amsterdam. Ze is ook projectmanager van het Women Film Pioneers Project, een digitaal openbaar platform dat onderzoek bevordert naar de rol van vrouwen in de stille film.

ANKE BROUWERS

Anke Brouwers doceert filmgeschiedenis aan de Hogent. Ze is freelance onderzoeker, filmcriticus en scenarioschrijver. Haar boek MOOI ZIJN EN ZWIJGEN, over vrouwen in de stille film, werd in 2021 gepubliceerd.