Nederlands Silent Film Festival

WHO’S THAT GIRL?

Toegangsprijs: € 12,50

Zaterdag 13 januari 2024

PROGRAMMA

WHO’S THAT GIRL?

TIJD

13:30u

WAAR

Pand P, Grote Zaal Eindhoven

PRIJS

€ 12,50

MUSICI

Maud Nelissen (piano) & Elizabeth-Jane Baldry (harp)

ABOUT

Een programma gewijd aan vrouwen voor en achter de camera die nog steeds niet bestudeerd zijn, te weinig erkend worden of nog volledig onbekend zijn. Het programma bestaat uit een selectie van films gemaakt door of over sterke, grappige, betoverende, kunstzinnige én koppige vrouwen: stuk voor stuk pioniers van de stille film waarvan de cinematografische erfenis nog niet volledig wordt begrepen. Who’s That Girl? is ontstaan uit de verwondering en nieuwsgierigheid van schrijver en stille film kenner Anke Brouwers en filmwetenschapper Kate Saccone.

Compilation of clips from travel and fashion films.  +/- 13 minuten

Dit is een compilatie van fragmenten uit prachtige kleurenfilms uit de collectie van Eye Filmmuseum waarin verschillende onbekende vrouwen voor de camera werden gebracht, die ofwel vaag ofwel helemaal niet omschreven worden. De compilatie bevat beelden van vrouwen uit de hele wereld: van Frankrijk en Japan tot Hongarije, Kroatië en Turkije. Ondanks hun verscheidenheid nodigen de fragmenten uit tot de volgende vragen: Waar kwamen ze vandaan? Wie waren ze?  Wat is hun verhaal? Waarom werden ze gefilmd?

Alice en de brandweer (1926) – 9 minuten

In deze korte animatiefilm maken we kennis met de (live action) Alice (Margie Gay), een brandweervrouw die moet uitrukken wanneer een hotel vuur vat. Deze korte film maakte deel uit van Walt Disney’s ‘Alice Comedies’, gedistribueerd door Margaret J. Winkler die naast Disney ook andere animatoren zoals Max en Dave Fleischer, Pat Sullivan, en Otto Messmer steunde. Na een jubilleumjaar waarin het honderdjarig bestaan van de Walt Disney studio uitvoerig is gevierd willen wij graag de vrouw die deze ‘worstelende artiest’ zijn eerste kansen gaf met een distributie contract in de bloemetjes zetten.

The President’s Special (1914) – 12 minuten

De Amerikaanse actrice Gertrude McCoy redt de meubelen in deze spannende korte drama film geproduceerd door de Edison Company. Wanneer de verantwoordelijke voor de spoorweg schakelaar (die toevallig ook haar echtgenoot is) in slaap valt tijdens zijn dienst, moet McCoy alles op alles zetten om een ramp te voorkomen. Hoewel ze minder bekend is dan veel van haar tijdgenoten, verdient McCoys carrière als actrice en scenariste onze aandacht.

Filmens Vovehals (1923) –  9 minuten

Deze compilatie geeft ons een overzicht van de meest spectaculaire stunts van de Deense ‘serial queen’ Emilie Sannom. Ze was een stuntvrouw op én achter de schermen en haar sensationele carrière als actrice, scenarist en durfal wekt ook vandaag nog verbazing en ontzag.

Justitia (1919) – 47 minuten

In de jaren 1910 waren vrouwelijke actiehelden in alle bioscopen ter wereld te zien. Deze vrouwelijke sterren waren het tegenovergestelde van delicaat of gedwee: ze waren avontuurlijk, atletisch en zonder vrees. ‘Astrea’ was Italië’s meest geliefde sterke vrouw. In Justitia vertolkt ze een mysterieuze vrouw die zich belangeloos inzet voor gerechtigheid. De film werd geregisseerd door de Franse comedian Polidor, die de film voorziet van snelheid en humor.

Bonsoir – La Fée aux fleurs  (1906) – 1 minuut

Het programma opent met een heel korte film van de Franse filmpionier Alice Guy. Een bloemenfee schrijft ‘bonsoir’ (‘goedenavond’) in grote gekleurde letters tegen een zwarte achtergrond. Er is eigenlijk niemand meer geschikt om ons welkom te heten dan Guy. De originele – gevarieerde, verrassende, versatile – films van ‘s werelds eerste (gekende) vrouwelijke regisseur zijn nog steeds minder bekend dan werk van haar mannelijke tijdgenoten.